Monday, November 29, 2010

✿memutuskan silaturahim = DOSA BESAR✿

ﺒﺴﻢﷲﺍﻠﺮﺤﻤﻦﺍﻠﺮﺤﻴﻢ
ﺍﻠﺴﻼﻡ ﻋﻠﻴﻜﻡ


Erm...memutuskan silaturahim ini upenya dosa besar...masyaAllah
so,kte buat bekla kat saudara2 kte..kte perlula menjaga hbngan sesama muslim n kan
so,bcla artikel n yer..mge2 dapat memberi peringatan  & pedoman kepada smua
smile always.. :)


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesiapa yang ingin diluaskan rezekinya, dipanjangkan umurnya, maka hendaklah ia memanjangkan silaturrahim” (Riwayat al-bukhari)

•*¨*•.¸¸apa itu silaturahim ¸¸.•*¨*•

  • Silaturahim bermaksud menyambungkan tali persaudaraan atau kasih sayang, mengeratkan kembali rasa kecintaan serta menjaga keutuhan persaudaraan yang telah terbina terhadap saudara, kerabat, teman dan sebagainya.
  • Membina dan mengeratkan silaturahim adalah merupakan satu tugas dan tuntutan yang wajib di sisi Islam di mana Rasulullah s.a.w amat membenci golongan yang suka memutuskan hubungan persaudaraan sesama manusia sebagaimana sabda baginda yang maksudnya:” Tidak halal bagi seorang muslim menjauhi (memutuskan) hubungan dengan saudaranya melebihi tiga hari.”
  • Mewujudkan silaturrahim bukan sekadar membawa maksud menyambung kembali ikatan persaudaraan yang telah retak atau memulihkan semula ketegangan dalam perhubungan malah ia membawa erti yang lebih luas lagi iaitu membina kemesraan dan keakraban dengan sesiapa sahaja menerusi sifat saling membantu, bertolak ansur dan sebagainya.
  • Biasanya punca permasalahan dan gejala keretakan persaudaraan didahului dengan pertengkaran dan saling menjauhkan diri. Maka adalah menjadi kewajipan bagi seorang muslim yang lain mengajak saudaranya yang bertelagah itu ke jalan perdamaian sama ada dengan cara mendatangi, menyapa atau memberi salam serta diikuti dengan ucapan meminta maaf.
  • Seseorang yang sedang berada dalam suasana tegang (perselisihan faham) hendaklah membanyakkan sabar dan bersikap terbuka serta mengalah untuk meminta maaf atau memaafkan orang lain. Jangan bersikap sombong dan angkuh serta menganggap diri sentiasa benar atau betul kerana inilah punca terjadinya keretakan hubungan yang berterusan. Sesungguhnya dosa sesama insan hanya boleh dimaafkan oleh manusia itu sendiri dan bukanlah boleh diampunkan oleh Allah S.W.T.
jagalah silaturahim antara sesama umat


Sunday, November 28, 2010

✿SAYA SAYANG AWAK✿

ﺒﺴﻢﷲﺍﻠﺮﺤﻤﻦﺍﻠﺮﺤﻴﻢ
ﺍﻠﺴﻼﻡ ﻋﻠﻴﻜﻡ


♥ ♥ ♥kali nie azra cume nak kongsi article n dgn korang♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥jom same2 kte bace n fham ap yg nk dsampaikan yer♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥n tuk renungan bersama♥ ♥ ♥



saya sayang awak..tapi betul ke saya sayang awak??awak sayang saya ke??kalau sayang, nape awak pegang tangan saya??awak nak tengok rambut saya,nak hug saya,nak saya pakai seksi2..memang la awak xkasi boy lain tengok saya pakai seksi..tp awak xhalal lagi utk saya kan??saya sayang awak ke kalau saya kasi semua tu kat awak??
saya sayang awak..betul..xtipu..tapi sayang ke kalau bila dengan awak, saya lalai??saya lupa kat Dia yang dah cipta saya, yang kasi saya perasaan cinta kat awak..saya lupa solat, saya lupa dosa..saya lupa Tuhan..takut la...

betul awak..saya sayang awak..tapi saya takut..takut sangat nak sayang awak..awak baik, selalu solat awal..tapi nape bila dengan saya awak lupa solat??masa kuar, kita lalu je depan masjid..xpernah stop..tp kt tempat xde orang, kita stop.beratus duit awak habis untuk saya kn??saya hargai sgt..saya tau awk syg saya..tp nape awak xsimpan duit tu dulu..kot2 ada jodoh, boleh kita kawen..awak...saya takut..takut sangat..takut bila ingat pe yang kita dah buat..saya nak awak jadi halal utk saya..tp xboleh la sekarang..mcm mana awk nk tanggung saya..kita blaja lg..saya nak hidup dgn awak..saya nak awak jd imam saya..nak sgt share everything dgn awak..saya nak jadi kekasih halal awak..tapi betul ke cara kita wak??saya takut laaaa...

 awak..saya nak hidup dgn awak forever kat heaven..tapi layak ke kita gi heaven kalau kita camni??macam mana kalau tiba2 Dia panggil kita pergi..xkisah la saya dulu, awak dlu atau dua2 skali..boleh ke kita gi heaven kalau Dia panggil kita skarang??kalau la Dia tanya apa yg saya dah buat dgn awk, pe saya nk jawab nanti..saya maluuuuuuuuuuu sgt kat Dia..
 awak..lama saya fikir..saya fikir pasal kita..betul saya sayang awak..tapi, sampai bila kita nak camni??awak..saya dah fikir lama...lepas ni, kalau saya xmsj awk,xnk jumpa awk, xnak call awk, xnk vc, mms or wc,awak jgn salah faham tau..saya buat camtu sbb saya syg awk sgt2..awak..saya nak forever kat syurga dgn awak..dulu saya sedih sbb kita jauh..tapi skarang, saya bersyukur sangat..Tuhan sayang kita..kalau dekat, awak boleh agak kn pe kita buat nnti??

 saya xtau camne nk gtau awk..saya nak jaga hati awk..tp awak sedar x sebenarnya saya dah kotorkan hati awak..saya suka goda awak dgn manja saya, dengan body saya..saya suka buat awak cair dgn saya..jahatnya saya..awak saya banyak dosa..awak nk ke terima org mcm saya jd wife awak??awak..saya nak bersihkan diri saya sebelum jadi yang halal buat awak..saya nak jadi the best wife..baru la awak xpandang orang lain dah..saya xnk susahkan awak dgn saya yg mcm ni..awak..saya nak jadi bidadari awak..bukan kat dunia je..tp kat heaven gak..saya nak jadi bidadari awak yg forever..

awak..saya tahu saya xbaik....banyak sangt kurang n xlayak nak tegur salah awak..tapi saya sayang awak..pe kita buat, bukan ada org tahu pn...sape lagi nak tegur awak kalau bukan saya??saya pn nak awak jadi suami yg boleh pimpin saya ke syurga..xnak ke??xkn la awak sayang saya utk hepi2 kat dunia ni je..awak xnk ke pilih saya jadi bidadari awak kt syurga nanti??awak..tolong la...saya xnk dah jumpa awak..tp mungkin saya lalai gak nanati..syaitan selalu ada dgn saya..suka je dia kalau saya keluar dgn awk, goda awak..awak..tolong la ingat kan saya gak bila saya lupa.tolong ek..saya lemah sangat..saya nak jadi kuat..kuat utk awak..untuk hidup dgn awak.

saya sayang awak..camne kalau tiba2 Dia panggil kita b4 kita sempat bertaubat..takutnye saya..awak xtakut ke??camne kita nak gi syurga??camne saya nak jadi bidadari awak??saya nak sangat cinta ni kerana Dia..tp dgn apa kita dah buat, layak ke kita letak nama Dia dlm cinta kita??malu sangat kat Dia..awak..saya nak berubah..utk diri saya gak, utk parents saya..tp, kalau saya berubah, awak still terima saya lagi kan??saya nak berubah pn sbb nak jadi the best utk awak..utk babies kita nanti..nak jadi mom yg the best..huhu. tinggi betul cita2 saya..saya pn nak kita jadi pasangan yg educated..nak sama2 berjaya..tp educated yg taat padaNya la..mesti bahagia kan..kita ingat Dia, Dia pun ingat kita,,so, boleh la Dia jaga kita nanti..
 
awak, kalau la saya pergi dulu,saya nak tunggu awak kt syurga tau..awak doakan la saya bia boleh masok syurga..saya nak jadi bidadari yg tunggu awak..n there, i'll be yours forever...tapi, kalau awak pergi dulu??ye..saya sedih..tp saya pun akan doakan awak..insyaAllah..nanti awak tunggu la saya kt syurga k??mesti ramai bidadari tunggu awak kat sana..tapi, simpan la 1 tempat untuk saya k??saya nak jadi bidadari awak..

awak..maaf kan saya kalau ape yg saya buat n gtau ni mengguris hati awak..saya buat camni sbb saya sayang awak..saya xtau camne nak gtau awak..sebab tu saya taip kt sini..maaf sebab saya post kat sini..bukan nak bukak kburukan sendiri..at least mereka yang baca ni boleh jadikan kisah ni sbgai panduan..ramai kt luar sana kapel n buat macam2..saya takot nak post kat awak..tapi saya harap awak tergerak hati nak baca ni k..awak..dah nak subuh la..kejap lagi mesti Dia panggil saya..ingat tau..SAYA SAYANG AWAK ETERNALLY N INFINITY.. n saya tunggu awak jemput saya sebagai yg halal utk awak nanti k..<3<3<3






Thursday, November 18, 2010

✿BAGAIMANA BIDADARIMU✿


ﺒﺴﻢﷲﺍﻠﺮﺤﻤﻦﺍﻠﺮﺤﻴﻢ
ﺍﻠﺴﻼﻡ ﻋﻠﻴﻜﻡ


 ♥Ary n azra nk kngsi tentang wanita n kat semua..renung2kan la yer kaumku♥ 
♥ ♥ ♥article n azra jpe dalam google,so azra sekadar nk kngsi semua n dgn korang♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥kalu ada slah 2 tlg btolkan yer♥ ♥ ♥ 


"Jangan engkau kahwini wanita yang enam; yang ananah, yang mananah, dan yang hananah, dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang baraqah dan yang syadaqah." - Imam Al-Ghazali


Wanita Ananah:
Wanita yang banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau berpura-pura sakit.
Wanita Mananah:
Wanita yang suka mengungkit-ngungkit terhadap suaminya. Wanita ini sering menyatakan seperti; "Aku membuat itu keranamu"
Wanita Hananah:
Wanita yang menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.
Wanita Hadaqah:
Wanita yang melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.
Wanita Baraqah:
1) Wanita yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya.
2) Wanita yang marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.
Wanita Syadaqah:
Wanita yang banyak bercakap perkara yang lagha (sia-sia) dan lagi membisingkan.





wanita!!!jagalh tingkahlakumu n pertuturanmu...

Sunday, November 14, 2010

✿SAKIT✿

ﺒﺴﻢﷲﺍﻠﺮﺤﻤﻦﺍﻠﺮﺤﻴﻢ

ﺍﻠﺴﻼﻡ ﻋﻠﻴﻜﻡ


Msty korang tertanya knpa azra bt n3 n kn???erm...azra n ad byak pnyakit sbnrnya..huhu...
erm yla kn..xjge sngt kshatan sape sruh kn..huhu...kalu korg nk thu dr dlu skoloh ag azra n skit...setiap kali perhmpunan msty pengsan punya..huhu..pengunjung tetap blik skit...dr koloh smpaila azra msuk university..mcm 2 la azra..hahaha...kalu korg nk thu..ms kat universiti n kan..ary 2 adalah kwan2 azra nk buat suprise bday azra kn...ad k ptt azra pngsan..hahaha..cian kat kwan2 sklas azra...(sory yer kwan2)...

erm....mmg sblm g klas 2 azra mmg xshat dh..pg 2 mmg dh ponteng satu klas pn..huhu..
erm...n kwan azra ato g klinik la...n smpai sne kne suntikan plok..punyala skit..huhu
doctor kat klinik 2 smpai knal azra...hahaha...penggunjung ttap klinik la katekan.huhu...ms 2 azra kne than wad jgk la 3 jam kot..kwan azra (asilah) yg temankan azra...n lpas 2 blik plok ambulan yg antokan..
drebar ambulan 2 pnyela hensem...hahahha...tergoda i tau..hak2..(suke gatal)...skit2 pn blh ag tgk mat hensem n....hak2...

pesanan azra tuk kwan2 n..jagela kshatan neh...mkn 2 jge la skit...bler dh skit mmg xde ubatnya dh mlenkan redho dgan ap yg terjadi...wlaupun kte skit..hdp msty happy tau...jgn masam2 tau...smile always...senyuman 2 kn sedekah...hik2..smpai cni j la n3 azra pasal n...dh ngantok dh..mau ketiduran dlu...hehehe...

♥ ♥ ♥GoOd NiGhT♥ ♥ ♥


                                                   ♥ ♥ ♥ jgn lupe mkn ubat kalu skit♥ ♥ ♥ 

p/s: jagalah kesihatan sementara masih shat yer..hik2





Tuesday, November 9, 2010

♪♫♪♫DI SAAT AKU MENCINTAIMU♪♫♪♫

♥ ♥ ♥Khas tuk kamu yang tersyang♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥kamu tingalkan ku disaat aku mencintaimu♥ ♥ ♥
Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu

Aku sangat mencintai dirimu

Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta




p/s:  kau tinggalkanku disaat aku mencintaimu syg..♥ ♥ ♥







Wednesday, November 3, 2010

✿BEST FRIEND FOREVER✿

ﺒﺴﻢﷲﺍﻠﺮﺤﻤﻦﺍﻠﺮﺤﻴﻢ
ﺍﻠﺴﻼﻡ ﻋﻠﻴﻜﻡ


Ary n azra ase nk crita tntng sahabat azra yg dh lame azra xjpe...ermmm...rndu sgat kat dye asenya...kwan azra n dr sekolah menngah ag azra brkwan...ssh sng kami bersama...kalu nk g dating pn same2..hik2...besenya dye la tman azra..ermmmm....ary 2 kami ad sdikit krisis la..puncanya dr bf dye...bkn azra nk kate ap..bf dye n kongkong sgt dye..byangkan la...azra nk jpe dye pn xleh...bkn nk jpe j..ckap tepon pn xleh...(kalu korg sakit aty x??)...mlm 2 azra mmg skit aty la...ms 2 bday kwan azra n..besela kn ckp tpon..dapat free la katekan..hik3...pah2 bf dye n tpon azra tp azra xangkatla sb dh bnci sgat kat bf dye n...mafla yer..bkn nk bnci tp dh bnci..

Lpas 2 azra bgthu la dye..dye suh azra sabar..azra mane blh brsabar kn...hehehe...mlm 2 azra nags gler2 sb kwan azra n..azra xprnah ase sdih sgat2...mjurla azra ad seorg teman kat UiTM yg sdi dgar masalah azra...kwan azra kt UiTM n pn azra slalu kngsi msalah nge dye...dye pn kwan bek azra yg azra syg sgat...
apapun yg terjadi kwan ttap d haty azra...azra n jnis yg cpat bnci org tau...bhye 2 kn..hik2...azra n sng berkwan n sng tuk bnci org yg sakitkan aty azra..hik2....apapun kwan akn kekal slamenya... tuk SITI NUR IZZATI ABDUL AZIZ....kamu ttap kwan aku smpai akhr hayat...aku syg kmu ketat2...


♥ ♥ ♥gambar knangan kami bersama♥ ♥ ♥


p/s: persahabatan akn kekal smpai ble2...